Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

O PIVOVARU

Lajka je mladý městský pivovar počátku 21. století.

Jsme přirozeně zakotveni v českém pivovarském prostředí a držíme se surovin nedovážených přes půl zeměkoule, inspirujeme se však pestrostí tradic i aktuálních trendů blízkých i vzdálených koutů světa. To se odráží na paletě piv, která vyrábíme. Jsou vždy v přirozeném stavu – nefiltrujeme, ani nepasterizujeme, zrání svěřujeme do rukou činitelům nejpovolanějším: kvasnicím, chladu a času. Základní řadu piv po vykvašení necháváme dozrát – jak je to dnes běžné – v nerezových tancích.

Navíc každý rok uvaříme několik výjimečných várek, které školíme dlouhé měsíce v dubových sudech často s divokými kvasnicemi či bakteriemi, abychom vám mohli nabídnout opravdu nečekanou a vrstevnatou symfonii chutí. Tato piva můžete nalézt pod značkou Hibernata. Vypouštíme je do světa primárně v lahvích. U každého piva usilujeme o jasnou a vyladěnou osobitost – nehledejte u nás ani bezvýrazná supermarketová piva, ani nevyvážené pivně-marketingové výkřiky.

Zvláštní pozornost věnujeme výběru zemědělských surovin, z nichž piva vyrábíme – zejména chmelu a sladu. Drtivá většina sladu, který používáme, je vyráběna z bio obilnin (především samozřejmě sladovnického ječmene), stejně tak používáme bio obilniny i v nesladované podobě. Bio chmel dnes ještě není dostupný v dostatečné míře, většinu tak zatím máme z chmelnic klasických. Ačkoliv jsou v našem výběru zastoupena výrazně aromatická piva – pro jejichž výrobu se běžně používají americké, australské, novozélandské nebo africké chmely – držíme se chmele evropského. Na našem kontinentu je zajímavého chmele dostatek a není nezbytné jej dovážet přes půl zeměkoule. Myslíme, že vás o tom naše piva mohou úspěšně přesvědčit.

Každé z piv, již pevně ustálených v naší základní nabídce, vzdává hold jednomu ze zvířat, které posloužilo zvláštní směsi vědy a propagandy, emancipace a řinčení zbraní známé jako „vesmírné závody“.

Nejpestřejší výběr z naší produkce přirozeně naleznete přímo nad pivovarem v našem vlastním podniku. Setkat s naším pivem se můžete především v pražských, ale i několika mimopražských barech a pivotékách. A do dalších nás můžete doporučit právě Vy 😉

NABÍDKA PIV

STRELKA

výčepní - 4,3 % alk

Strelka je naše výčepní pivo. Klasický žánr českého spodně kvašeného piva s lehčím tělem a nižším obsahem alkoholu, u kterého je možné prosedět večer, aniž by ale bylo chuťově prázdné.

Více o pivu

 

STRELKA Pivovar Lajka

Lehký chlebnatý sladový základ podtrhuje zřetelná hořkost doplněná kořenitými tóny žateckého poloranného červeňáku. Pivo je pojmenované podle fenky, která v roce 1960 strávila spolu se souputnicí Bělkou, králíkem, myšmi, krysami, mouchami, rostlinami a houbami den na oběžné dráze Země. Na rozdíl od nebohé Lajky se celá posádka vrátila na zem živá.

Extrakt původní mladiny: 10 %
Obsah alkoholu: 4,3 %
Slady:
plzeňský bio
mnichovský bio
Chmely:
Žatecký poloranný červeňák bio

 

 

BĚLKA

ležák - 5 % alk

Bělka je náš spodně kvašený ležák bavorského typu. Slámově světlý, chuťově vyvážený mezi lehkou sladovou a chmelovou chutí, ve vůni znatelně chmelený vybranými německými odrůdami, které mu vtiskují zřetelné květinkové a mírně i kořenité a až ovocné aroma.

Více o pivu

Pivovar Lajka, nejlepší pivo v Praze

Je velice pitelný, s lehkou svěží hořkostí v závěru. Pivo je pojmenované podle fenky, která v roce 1960 strávila spolu se Strelkou, králíkem, myšmi, krysami, mouchami, rostlinami a houbami den na oběžné dráze Země. Na rozdíl od nebohé Lajky se posádka vrátila na zem živá.

Extrakt původní mladiny: 12 %
Obsah alkoholu: 5 %
Slady:
plzeňský bio
pšeničný bio

Chmely:
Perle
Hersbrucker
Hallertau Mittlefrüh
Tettnanger
Všechny chmely jsou pěstované v Německu v režimu integrované zemědělské produkce.

FE

Grisette - 3,8 % alk

Fe je naše lehounké letní pivo. Pod pláštíkem jeho nízké stupňovitosti se skrývá prostý, ale elegantní charakter.

Více o pivu

Pivovar Lajka, Fe

Zatímco lehké ležáky dohánějí slabé tělo zejména hořkostí a karamelovými slady a ejly silným studeným chmelením, saisonové kvasnice, obyčejné slady a obiloviny a nenápadně zakomponované chmely zajišťují lehké grisettě svěží charakter jakoby samozřejmě. Potěší vás jednoduchým a pevně semknutým výrazem mírné ovocnosti, až skoro funky zemitosti a kořenitosti, zakončených překvapivě mírně nasládlým a jemně tříslovinovým dozvukem. Zkrátka svěží potěšení.

Fe byla jedna z pětice myší, která spolu s třemi atronauty v roce 1972 strávila na palubě Apolla 17 šest dní na oběžné dráze Měsíce. Na zem se vrátila ve zdraví, nicméně všechny přeživší myši byly záhy po přistání usmrceny a podrobeny pitvě za účelem zkoumání dopadů pobytu ve vesmíru na organismus.

Extrakt původní mladiny: 8 %
Obsah alkoholu: 3,8 %
Slady:
plzeňský bio
pšeničný bio
nesladované žito bio
pale ale bio
Chmely:
Hersbrucker
Hallertau Mittlefrüh
Hüll Melon
Hallertau Blanc
(Německo, integrovaná zemědělská produkce)

 

Sally

gose - 3,8 %

Současná interpretace archaického německého typu piva z dob před tím, než bylo běžné používat chmel jako jediné “koření”. Velké svěžesti dosahuje zejména nečekanou kombinací kyselosti a slanosti – s dostatečnou nadsázkou se dá říct, že jde o pivní vincentku.

Více o pivu

 

Extrakt původní mladiny (EPM, „Stupňovitost“): 9 %

Procento alkoholu (objemové): 3,8 %

Hořkost: 5 IBU

Slady (a jiné obilniny):
Plzeňský, pšeničný (vše bio)

Chmely:
ŽPČ (ČR, bio)

Další: koriandr (Rakousko, bio)

 

ALBINA

Witbier - 5,5 % alk

Albina je naše uchopení witbieru a jeho klasického základu obsahující k troše ječného sladu velký podíl sladované i nesladované pšenice a ovsa.

Více o pivu

Ze solidárních závozů citrusů z řecké biofarmy používáme naloupanou a nasušenou kůru pomarančů, grepů a citrónů, k nim pak přisypáváme trochu českého (sic!) bio koriandru a heřmánku. Hned první den kvašení piva na spilce je celý pivovar po strop plný opulentní citrusové vůně. Postupně se vše krásně semkne dohromady a pivo je výrazné, ale nic z něj zbytečně nevyčnívá. Balanc citrusovosti a květinové parfémovistosti, které umí opravdu snad jen citrusy v kombinaci s koriandrem, je přesně tam, kde má být. Odpolední osvěžení i drink do teplého večera.

Extrakt původní mladiny: 11 %
Obsah alkoholu: 5,5 %
Slady:
plzeňský bio
pšeničný bio
pšeničné vločky bio
ovesné vločky bio
Chmely:
Hallertau Mittlefrüh (integrovaná zemědělská produkce)
Koření:
kůra bio citrusů, koriandr bio, heřmánkový květ

Fum

Saison chmelený za studena - Most - 5,4 % alk

Saison za studena chmelený českou odrůdou Most. Má suché, ale ne “tenké”, velkým podílem pšenice a ovsa načechrané tělo doplněné ovocnou až květinkovou linií chmele, který mu dává mnohem více aromatu, než hořkosti.

Více o pivu

Extrakt původní mladiny: 12 %
Obsah alkoholu: 5,4 %
Slady:
plzeňský bio
pale ale bio
pšeničný bio
ovesné vločky bio
Chmel:
Huel Mellon, Mandarina Bavaria (integrovaná zemědělská produkce, Německo) Most (bio, ČR)

Enos

American Pale Ale - 4,8 % alk

Náš lehký ale chmelený moderními německými chmely. Štědré pozdní chmelení jak na varně, tak za studena dodává pivu jemnou ovocnou chuť, kterou použité slady a vločky podkládají hladkou texturou, aby pivo v závěru mírně doznívalo tříslovinovým charakterem.

Více o pivu

Enos byl druhý šimpanz, jehož NASA vyslala do vesmíru. V roce 1961 dvakrát obletěl Zemi ve speciální kabině. Pokus byl ukončen kvůli přehřívání kabiny a chybnému fungování zařízení, jehož následky v průběhu letu dostal 26 elektrických šoků. Navzdory nim svědomitě vykonával po celou dobu letu naučené úkony. Navzdory utrpení se vrátil zpět na zem zdráv. Zemřel až napřesrok na následky nemoci pravděpodobně nesouvisející s letem.

Extrakt původní mladiny: 12 %
Obsah alkoholu: 4,8 %
Slady:
plzeňský bio
pale Ale bio
pšeničný bio
ovesné vločky bio
carapils bio
carared bio
Chmely:
Ariana
Cascade
Hüll Melon
Hallertau Blanc
Callista
(Německo, integrovaná zemědělská produkce)

Miss Sam

Hazy IPA - 6,1 % alk

Zlatavá zakalená patnáctistupňová IPA s načechraným tělem, jehož nasládlý dozvuk balancuje jemná chmelová tříslovina doplněná bohatým chmelovým aromatem i chutí v tónech zralého ovoce a květinové louky.

Více o pivu

K našim obligátním bio sladům a ovesným vločkám používáme i nesladovanou pšenici od našeho oblíbeného biozemědělce kousek za Prahou, ve chmelení dominují německé odrůdy Tango, Callista a Hallertau Blanc.

Extrakt původní mladiny: 15 %
Obsah alkoholu: 6,1 %
Slady:
plzeňský bio
pale ale bio
pšeničný bio
nesladovaná pšenice bio
ovesné vločky bio
Chmel:
Tango, Cascade, Hallertau Blanc, Callista (integrovaná zemědělská produkce, Německo)

OLD DAYS PORTER

porter / barrel aged - 5,4 % alk

Při výrobě tohoto piva se vracíme k postupům, které byly při výrobě (nejen) porteru v Británii do devatenáctého století běžné, ale dnes de facto vymizely.

Více o pivu

V době vzniku porteru jako druhu piva (cca začátek 18. století) bylo při výrobě piva standardem, že se část várek nechala dlouhé měsíce až roky zrát ve velkých (až obrovských) dubových sudech, kde se jim dostalo bohatého vyzrálého charakteru a stop po divoké mikroflóře, kterou dřevo obsahovalo. Tento vyzrálý porter se následně nařezal s mladým a svěžejším pivem, aby se pak v hospodách servíroval blend, který nechal vyniknout přednostem obou složek.
Ozvuk tohoto postupu jsme použili pro výrobu našeho Old Days Porteru. Naše vyzrálá (17° porter) část ležela ¾ roku v sudu po bordeaux, čímž pivo získalo jemně navinulý a zřetelně višňový uleželý charakter s jen malým dotekem dubu (charakter dřeva byl pro britské sládky nevítaný). Tuto část jsme následně smíchali s čerstvým lehčím porterem a předkládáme vám jej ve výsledném blendu, kde tyto dvě složky vytvářejí suché lehce pitelné pivo plné charakteru hořké čokolády a červeného ovoce se zemitou stopou brettanomycet.

Extrakt původní mladiny: 13 %
Obsah alkoholu: 5,4 %

Slady:
pale ale bio
plzeňský bio
mnichovský bio
carared bio
biscuit
crystal
pražený
Chmely:
Žatecký poloranný červeňák bio
Hallertau Mittelfruh

 

Miss Baker

Nakouřený Extra Stout - 5,8 % alk

Miss Baker je tekutý desert. Syté tóny čokolády a sušeného ovoce dokreslují v tomto silnějšm stoutu spolu s hřejivým podkresem alkoholu a kouřovitosti jeho plné tělo, které díky nim nepůsobí sladce.

Více o pivu

Tak jako každého dobrého nepřeslazeného desertu ho podle nálady stačí buď jeden kousek jako tečku na konci večera, nebo ho můžete „uzobávat“ průběžně, až zjistíte, že jste „snědli půku plechu“. Jelikož je ale tekutý, výborně ladí například k hutnému brownie.
Dvouletá samička Kotula veverovitého Miss Baker byla v rámci amerického vesmírného programu vyslána balistickou raketou do výšky 480 km spolu se souputnicí Able, plísní Neurospora, vzorky lidské krve, bakteriemi Escherichia coli, cibulemi, semeny kukuřice a hořčice, muškami, kvasnicemi, vajíčky ježovky a spermatem. Let byl úspěšný a posádka jej přežila, a na rozdíl od Able přežila Miss Baker i období po přistání a dožila se 27 let.

Extrakt původní mladiny: 14 %
Obsah alkoholu: 5,8 %
Slady:
plzeňský nakouřený na dubovém dřevu
pale ale bio
mnichovský bio
ovesné vločky bio
caradunkel bio
special x
carafa spezial II
pražený ječmen
brown
Chmel:
East Kent Goldings (UK), Celeia (SLO)

Able

hoppy lager - 5,7 % alk

V pivu Able se potkávají dvě pivovarské tradice – kontinentálního spodně kvašeného piva a americké verze ejlů výrazně chmelených ovocně vyznívajícími chmely. Naše verze je spíše lehčí, ale výrazně prokvašená.

Více o pivu

Použité slady a vločky se však starají o dojem plného těla, které dobře nese zřetelně ovocnou chmelovost. Čistý projev ležáckých kvasnic s vyšší hořkostí pivu dodávají suchou a hořkou tečku.

Makak Able byla v rámci amerického vesmírného programu vyslána balistickou raketou do výšky 480 km spolu se souputnicí Miss Baker, plísní Neurospora, vzorky lidské krve, bakteriemi Escherichia coli, cibulemi, semeny kukuřice a hořčice, muškami, kvasnicemi, vajíčky ježovky a spermatem. Let byl úspěšný a posádka jej přežila, Able však zemřela o 4 dny později na následky srdečních poruch způsobených anestézií.

Extrakt původní mladiny: 13 %
Obsah alkoholu: 5,7 %
Slady:
plzeňský bio
pale ale bio
pšeničný bio
ovesné vločky bio
carapils bio
carared bio
Chmely:
Mandarina Bavaria
Cascade
Hüll Melon
Všechny chmely jsou pěstované v Německu v režimu integrované zemědělské produkce.

Mild

Mild ale - 3,8 % alk

Komfortní sladově orientovaný tmavší ale. Velmi lehký a přesto bohatý díky nízkému prokvašení a komplexnímu složení sladů vyvážených jemnými ovocnými estery a skrytým, ale pro celkové vyznění piva podstatným chmelem – použili jsme klasický britský East Kent Golding.

Více o pivu

Vůně je ovocně-sušenková a jemně pražená, v chuti tóny čajových sušenek a neslazeného kakaa. Chuťově plné se sladovým, ale suchým dozvukem. Lehké zimní potěšení.

Extrakt původní mladiny: 10 %
Obsah alkoholu: 3,8 %
Slady:
pale ale
melanoidní
vídeňský
ovesné vločky
crystal
carared
brown
carafa spezial
Chmel:
East Kent Goldings (UK)

 

Hibernata

-

Každý rok uvaříme několik výjimečných várek, které školíme dlouhé měsíce v dubových sudech často s divokými kvasnicemi či bakteriemi. Tyto piva nabízí opravdu nečekanou a vrstevnatou symfonii chutí. Vypouštíme je do světa primárně v lahvích, pod značkou Hibernata.

Více o pivu